22.11.2018
Heidelbergin aamu valkeni kirkkaana ja antoisan matkan viimeinen päivä alkoi yksikönjohtajien kokouksella. Kokouksessa summasimme matkan antia ja reflektoimme oppimaamme. Päällimmäisenä fiiliksenä oli, että ammatillinen erityisopetus Suomessa on pitkälle kehittynyttä ja oppimisympäristöt ovat varsin moderneja. Olemme siis hyvällä tiellä.
Kokoustamisen jälkeen tutustuimme Heidelbergin linnaan. Matka sinne tehtiin pitkin harppauksin sivuille vilkuilematta. Viimeinen etappi linnavuorelle matkattiin Funicuralilla. (kuvassa) Maisemat linnavuorelta olivat upeat ja linna henki historiaa.
Viimeisen päivän kunniaksi maistelimme vielä paikallisia herkkuja ja katselimme kaupunkia ennen paluuta Frankfurtin lentokentälle. Kotimatka alkakoon.
21.11.2018
”Würthlandia” hyvästeltiin aamulla. Reitti seuraavaan kohteeseen on selvä.
Matka jatkui kohti Mosbachia. Reitti oli hieno, maisemat hivelivät silmiä. Pertti suunnitteli moottoripyöräretkeä Rouvan kanssa samoihin maisemiin.
Saavuimme Mosbachiin ja siellä oppilaitokseen Berufsbildungswerk-Mosbach-Heidelberg. Meidät toivotti tervetulleiksi oppilaitoksen rehtori Andreas Hannak.
https://www.bbw-mosbach-heidelberg.de/
Oppaiksi saimme oppilaitoksen kaksi opiskelijaa. Toinen oli siivous- ja toinen metallialalta. Molemmat olivat kolmannen vuoden opiskelijoita.
Pääsyvaatimuksena oppilaitokseen on osallistuminen ammatilliseen kuntoutukseen liittyvään valmennukseen tai koulutukseen. Opiskelijat ohjautuvat oppilaitokseen työvoimatoimistojen kautta.
Metalli- ja siivousalan lisäksi tutustuimme puutarha- ja maanrakennusalaan sekä datanomien koulutukseen. Lisäksi pääsimme ihastelemaan puualan koulutusta ja siellä meneillään olevaa opiskelijan lopputyötä.
Piirustukset vaadittavaan lopputyöhön tulevat valmiina. Koulutus päättyy valtakunnalliseen lopputenttiin, joka sisältää sekä teorian että käytännön tehtävät. Tenttiä saa yrittää kaksi kertaa. Erityisen tuen tarpeesta johtuen opiskelijat suorittavat kahden vuoden tutkinnon kolmessa vuodessa.
Ilahduttavasti kuulimme, että kaikki puualan osaaja työllistyvät yrityksiin heti. Muidenkin alojen opiskelijat työllistyvät 60-70%.
Totesimme, että kv-vaihdot oppilaitosten kesken puolin sun toisin olisivat hyvin kohdallisia!
Lounaan jälkeen pääsimme tutustumaan paikalliseen työelämän yhteistyökumppaniin , pienehköön metallifirmaan nimeltä WEINERT MASCHINENBAU GMBH.
Yritys valmistaa erilaisten koneiden osia sekä omana tuotteena ”lihanpakkauskonetta”, jota viedään esimerkiksi Italiaan.
Yritys tekee tiivistä yhteistyötä oppilaitoksen kanssa ja tälläkin hetkellä yrityksessä työskenteli yksi opiskelija ja hänelle oli luvattu työpaikka valmistumisen jälkeen yrityksessä.
Tämäkin yritys kertoi työvoimapulasta. He ovat valmiita palkkaamaan osaavan työntekijän heti.
Päivän päätteeksi siirryimme oppilaitoksen tiloihin, jossa kävimme keskustelua saksalaisesta koulutusjärjestelmästä ja ammatillisesta erityisopetuksesta, yritysyhteistyöstä sekä erityistä tukea tarvitsevien työllistymisestä opintojen jälkeen.
Loppukeskustelun jälkeen hyppäsimme Jussin ohjaamaan ja Seijan navigoimaan autoon ja suuntasimme kohti Heidelbergiä. Maisemat matkalla olivat kauniita. Ja jälleen Pertti suunnitteli moottoripyöräretkeä Rouvan kanssa näihin maisemiin.
Riitta x 2
Maanantai-iltana saavuimme Kunzelsauhin ja majoituimme Anne-Sophie -hotelliin. Pieni kaupunki tervehti väsyneitä matkalaisia lämpimällä ja tunnelmallisella valaistuksellaan.

Kunzelsau hotellin pihalta

Kunzelsau sijaitsee kauniissa jokilaaksossa
Tiistaina tutustuimme aamupäivällä Wurthin massiiviseen toimintaympäristöön. Saimme opastetun kierroksen eri logistiikkatoiminnoissa. Perehdyimme sekä vanhempaan, manuaaliseen varastomalliin että uudempaan, viimeisintä robottiteknologiaa hyödyntäviin varastoihin ja keräilyjärjestelmiin. Terminaalialueelta lähetetään päivittäin noin 40 000 asiakaslähetystä. Kunnioitettava määrä.

Wurthin laajasta alueesta osa näkyvissä

varastohyllyjä
Vierailijat palaamassa kierrokselta kohti päärakennustaWurthin teknisen kierroksen päätteeksi tutustuimme Wurthin ylläpitämään museoon, jossa oli mm. toisen maailmansodan aikaisiin tapahtumiin liittyvää taidetta. Mieleemme jäi erityisesti erilaisten ihmisten tasavertaisuuden puolesta tehdyt taideteokset.

Hotelli Anne-Sophie ja hotellin toiminnan filosofia

Anne-Sophie ja tyytyväiset vieraat
Iltapäivällä palasimme majoituspaikkaamme. Anne-Sophie -hotellin johtaja kertoi meille hotellin arvoista ja esitteli hotelliin kuuluvat tilat. Hotellissa on osatyökykyisten työllistäminen hyvin vahvana teemana. Kaikista työntekijöistä noin 25% on osatyökykyisiä. Johtajan mielestä osatyökykyisten työllistäminen on toiminut myös matkailijoita houkuttelevana tekijänä. (Pertti ja Tarja)
Luovin yksikönjohtajat vierailevat marraskuun lopulla Saksassa. Matkan tarkoituksena on tutustua työelämälähtöisiin oppimisratkaisuihin ja ideoida ammatillisen erityisopetuksen uusia suuntia reforminjälkeisessä ajassa. Keskeisiä teemoja ovat oppimisen yksilöllisyys ja tekemällä oppiminen sekä opiskelijoiden tuen tehokas kohdentuminen. Matkalta päivitämme kuulumisia tähän blogiin.