Aamuvarhain keskiviikkona 27.11 starttasin matkani Tanskaan. Kööpenhaminan kautta Roskildeen. Roskilde sijaitsee Sjaellannin saarella ja on Tanskan kymmenenneksi suurin kaupunki. Siellä asuu noin 83 000 asukasta ja kaupunki on yli tuhat vuotta vanha. Siellä sijaitsee mm. Katedraali, joka on Unescon maaailman perintökohde sekä viikinkimuseo.

Roskilden katedraali iltavalaistuksessa
Roskildessa on myös pop,rock ja nuorisokulttuurin museo. Vuodesta 1970 lähtien Roskildessa on järjestetty pohjoismaiden suurimmat musiikkifestivaalit.
Matkani päätarkoitus oli tutustua Tanskalaiseen ammatilliseen koulutukseen ja solmia yhteistyösopimus. Vierailin Roskilden Taknillisessä koulussa, joka on perustettu vuonna 1840. Oppilaitos on toki noista vuosista muuttunut:) Nykyään siellä on 410 työntekijää, joista noin puolet opettajia. Opiskelijoita on n 3000. Tanskassa on hyvin samanlainen koulutusjärjestelmä kuin Suomessa. Yhdeksän vuotta perusopetusta, jonka jälkeen voi käydä myös kymmenennen vuoden (vapaaehtoinen). Tämän jälkeen on mahdollisuus hakeutua toisen asteen koulutukseen, joka voi olla joko yleissivistävää tai ammatillista. Yleissivistäviä ovat meidän lukion kaltainen koulu tai kaupallinen tai tekninen tutkintoon johtava koulu. Ammatillisia koulutusohjelmia ovat nuorille suunnattu koulutus sekä aikuisille suunnatttu sekä myös yleissivistäviä ja ammatillisia opintoja yhdistävä koulutus.
Roskilden teknillisessä koulussa voit opiskella puutarhanhoitoa, sisustusta, eläintenhoitoa,kiinteistö-, metalli- maatalous- aloja, autonkorjausta-mekaanikoksi ja ”kivimieheksi”. Näitä aloja näin vierailuni aikana. Teknillisen koulun alue oli laaja ja opiskelijat opiskelevat erilaisissa kokoonpanoissa. Koulutus koostuu eri pituisista moduuleista. Koulussa opiskellaan teoriaa ”peruskurssilla”, joka on alasta riippuen eri pituinen ;4- 40 viikkoon. Tämän jälkeen opiskelija menee työharjoitteluun, joka on aina palkallinen. Työhajoittelun jälkeen opiskelija palaa kouluun ja opiskelemeena sekä hän voi suorittaa kokeen, jossa osoitetaan osaamista. Koetta arvioi opettaja ja ulkopuolinen arvioija.
Opiskelu oppilaitoksessa kestää 3-4 vuotta, joista opiskelija viettää työpaikalla noin kaksi vuotta. Opettajat kertoivat, että tämä on erittäin tärkeää, koska opiskelija oppii paljon työelämätaitoja työpaikalla ja niitä on vaikea opettaa oppiliatoksessa.
Esimerkiksi hitsaajaopiskelija oli tullut kouluun ja valmisteli koetta varten työtä. Hän oli piirtänyt tietokoneella kokeeseen/näyttöön tulevan työnsä ja teki sitä hitsaamalla työpajassa. Häntä haastatellessani kysyin, että jännittääkö, niin hän vastasi, että ei, mutta oli tehnyt jonkun mittarvirheen ja sanoi, että siitä häntä kyllä ”rokotetaan”. Mutta oli rauhallinen, koska sanoi, että seuraavana vuonna hän valmistuu ja sitten hän ei enää tee tuota samaa virhettä.
Autopuolen opiskelija oli tullut työelämäjaksoltaan opiskeluihin takaisin ja hän kertoi, että oli tehnyt samaa työtä (joku auton moottorin osa) korjaamolla ja nyt kun hän tuli opiskeuihin hän saa teoriatiedon, miksi tämä tehdään ja mikä on syy osan kulumiseen. Hän sanoi, että työelämässä oppii tekemään paljon, mutta opiskeluissa koussa hän oppii asioita ja miksi jokin asia tehdään.
Opiskelijat olivat innostuneen oloisia ja motivoituneita kaikilla osastoilla, jossa pääsin vierailemaan. Mielenkiintoisia eläimiä laboratoriorotista papukaijoihin sekä puutarhan kaupassa käyntiin sain matkallani kokea. Tuntui, että kaikki opiskelijat ketä tapasin ja heitä tervehdin, olivat innostuneita ja olivat kiinnostuneita omasta alastaan. He kertoivat monipuolisesti tekemästään työskentelystä.
Oppilaitoksen ja työelämän yhteistyötä koordinoi kaksi henkilöä oppilaitoksessa. He käyvät tekemässä sopimukset ja ovat yhteydessä opiskelijoiden työssäoppimisen paikkoihin. Opettaja tekee työtään oppilaitoksessa. Opettajan työ tuntui olevan monipuolista ja se painottui opetukseen. Opiskelijaryhmässä voi olla aikuisia, nuoria sekä kaheksas- ja/tai yhdeksäsluokkalaisia, joille kuuluu jakso ammatillisessa koulussa, jotta he ovat tulevasta valinnastaan varmoja. Tanskassa saa vaihtaa ammatillisessa opiskelussa kolme kertaa alaa ja sen jälkeen se on kielletty (näin ymmärsin asian). Siksi ovat panostaneet kahdeksannen ja yhdeksännen luokan vierailuihin ja opiskelupäiviin. Aikuiset opiskelevat myös samassa ryhmässä. Opiskelijoita voi olla oppitunnilla 5-25 riippuen kurssin sisällöstä. Opiskelu oppilaitoksessa vaikutti hyvin käytännön läheiseltä ja tekemällä oppimiseen kannustettiin. Luokkahuoneet olivat rakennettu aidoiksi työskentelytiloiksi.
Esimerkiksi kasvihuoneita oli kuusi ja jokaisessa oli oppitunti meneillään. Lisäksi joulusesonki toi heille kovasti työtä, koska osa opiskelijoista oli valmistelemassa joululmyyjäisiä, jossa koululla tehtyjä tuotteita myydään. Autohalli oli valtava. Siellä oli erikseen kahdeksan hallia ja yksi niistä oli uusille sähköautoille (5 uutta!), jotta opiskelijat osaavat huoltaa myös uusia autoja. Eläinten hoidossa oli hyvin eläintarhan oloinen tila, jossa eläimiä hoidettiin. Laboratorioeläimet olivat erikseen. Näin jalkapallohuuman (Huuhkajat) vallitessa myös Suomessa , on pakko kertoa, että Tanskassa voi erikoistua jalkapallokentän nurmikon leikkaajaksi!
Minulla oli erittäin hieno ja mielenkiintoinen työmatka! Antoisa, iloinen ja tietoa tuottava. Opiskelijoita voi sopimuksen mukaan lähettää hyvin monelle alalle tuonne ja mikäli olet kiinnostunut sinne lähtemään, ota yhteyttä omaan KV-vastaavaan!
Jos haluat kysyä lisää Tanskan Roskilden kohteesta, ota yhteyttä Tampereelle Timosen Maijaan.