Bitburg
Muutama sana euro Euro-BBW:n kotikaupungista, Bitburgista. Teksti on pääosin englanninkieliseltä Wikipedian sivulta käännettyä.
Aluksi historiaa
Bitburg (ranskaksi Bitbourg, luxemburgiksi Béibreg) sijaitsee Rheineland-Palatinen osavaltiossa, n. 25 km luoteeseen Trieristä ja 50 km koilliseen Luxemburg citystä. Kaupungissa on toiminut sittemmin lakkautettu NATO:n lentotukikohta. USA:n lentotukikohta, Spangdahlem, sijaitsee parinkymmenen kilometriä itään.
Bitburgin nimi on johdettu sen keltinkielisestä nimestä Beda. Kaupunki oli n. 2000 vuotta sitten Ranskan Lyonista Kölniin, Metzin ja Trierin kautta johtavan tien pysähdyspiste. Roomalaisissa teksteissä se mainitaan nimellä Vicus Beda, mikä tarkoittaa suurin piirtein ”Bedan taloryhmä”. Tai ”kylä”. Rooman keisari Konstantinus Suuri rakennutti kylään linnoituksen n. vuonna 330. Linnoitus tehtiin nykyisen keskustan tuntumaan ja osia siitä on vieläkin näkyvissä eri puolilla. Ensimmäinen kirjallinen lähde Bitburgista on roomalaisajan lopulta, vuodelta 715. Silloin sen nimeksi mainittiin Castrum Bedense. Roomalaisajan jälkeen se liitettiin Frankenin herttuakuntaan, joka taas kuului Itä-Francian valtakuntaan.
Vuonna 1239 Bitburg liitettiin Trierin arkkipiista Theoderich II:n hallintoon. Se sai kaupunkioikeudet vuonna 1262. 1443 se liitettiin Burgundin herttuakuntaan, 1506 puolestaan Itävallan Alankomaihin. 1794 se siirtyi taas Ranskan tasavallan hallintoon. Vuonna 1815 se liitettiin Preussin Kuningaskuntaan ja 1871 osaksi Saksan keisarikuntaan.
Kaupunki oli aikamoista takapajulaa toisen maailmansotaa edeltäviin vuosiin asti. Silloin Saksan senaikainen hallitus alkoi investoida kaupunkiin, mm. rakentamalla rautatien ja armeijan parakkeja.
Joulukuussa 1944 Liittoutuneiden lentopommitukset tuhosivat kaupunkin 85%:sti. USA:n armeija totesi sen ”kuolleeksi kaupungikai”. Myöhemmin kaupungin valtasivat luxemburgilaiset sotilaat, joiden jälkeen, vuonna 1955, sen valtasivat ranskalaiset sotilaat.
Vuonna 1952 kaupungissa avattiin NATO:n lentotukikohta. Käytännössä siellä oli vain USA:n kalustoa ja henkilöstöä. 1980 Ranskan joukot poistuivat kaupungista ja NATO otti sotilasparakit haltuunsa. Persinalahden sodan alkuvaiheessa USA:n suurin osa USA:n lentokalustosta siirrettiin Spangdahlemiin. 1994 NATO luovutti lentotukikohdan kaupungille
Bitburg tänään
Bitburg tunnetaan ehkä parhaiten siellä toimivasta Bitburgerin olutpanimosta. Yrityksen logoja ja mainoksia kohtaa joka puolella kaupunkia. Panimo omistaa useita kiinteisöjä ja suuria maa-alueita.
Entisessä NATO:n lentotukikohdassa toimii tätänykyä 180 yritystä.