Tiistai, 27.11.2018
Aamulla päivitin blogia ja aloitin tutkintopohdinnan – se löytynee tämän päiväkirjaosion lopusta.
Sen jälkeen alkoi oppitunti, jolle osallistuin seuraajana.
Oppitunti muistutti hyvin paljon meidän datari-oppituntejamme. Opiskelijoilla oli omia tehtäviä, joita he tekivät. Tehtävät olivat melko laajoja ja vaativat tuntikausien työskentelyä. Opiskelijat olivat toisen vuoden opiskelijoita, jotka valmistautuivat pien edessä olevaan kansalliseen välitenttiin.
Opiskelijat kysyivät ja tarjosivat neuvoa toisilleen. Osa keskusteli, mutta suuressa luokassa sekään ei häirinnyt. Oppitunteja on päivän aikana jopa yhdeksän. Tunnit alkavat varttia vailla kahdeksan. Aamu- ja iltapäivällä on kahvitauot ja lisäksi on lounastauko.
Euro-BBW:n luokkatilat ovat erinomaisia. Käytävätilaa on paljon, pöytien ääreen on helppo siirtyä. Katto on korkealla. IT-luokkien ikkunat ovat lähes seinän kokoisia, niistä tulee luonnonvaloa ja niistä aukeaa näkymä alempana laaksossa oleviin taloihin. Opettajat ovat tyytyväisiä tiloihin, samoin opiskelijoilta tulee niistä positiivista palautetta.

IT- kerroksen nurkka, jossa on opiskelijoiden käyttöön tarkoitettuja tietokonetyöasemia.
Tähän väliin pari sanaa asumisesta. Suurin osa opiskelijoista asuu opiskelunsa ajan asuntolassa. Osa asuu siellä viikonloppujen lisäksi loma-ajat, myös kesällä. Se on heille opiskelunaikainen koti.
Asuntolarakennuksia on useita ja niissä on omat ohjaajansa. Talon väki hoitaa talon perushuollon ja pyykinpesut. Koska ne ovat koteja, niihin ei voi mennä tuosta vain edes tutustumaan.

Euro-BBW:n rakennuksen yksi nurkka. IT luokat ovat kuvassa ylimmän kerroksen nurkassa. Alapuolella näkyy asuntolan kotitaloja.
Kävin tuntien välissä haastattelemassa Sonja Thommes’ia. Hänen tehtävänään on vastata opiskelijoiden työpaikkayhteyksistä. Hän kertoi tarkemmin double system- järjestelmästä. Frau Thommes, niin kuin moni muukin Euro-BBW:n opettajista, on suuri Suomen ystävä. Hän toivoo pääsevänsä käymään Suomessa kesäaikana. Ehkä Luovi voisi saada häneltä ideoita kesäajan oppisopimuksiin ja muihin kesäajan opintoihin?
Suomi ja Oulu näkyy koulun kartalla
Suomi näkyy myös yhden tuloaulan seinämaalauksessa
Suomesta tehty ryhmätyö
Lounastauolla tapasin pari kuukautta sitten Suomessa opiskelijaryhmän kanssa vierailleen Silke Ziewers’in. Hän oli nähnyt minut ruokalassa ja tuli tervehtimään. Naapuripöydässä oli pari hänen mukanaan ollutta pu-ki- opiskelijaa.
Paljon mietittävää! Loppupäivä meni asioiden pohtimisessa. Paljon näitä pohdintoja on tuolla tekstien lopussa olevassa tutkintotekstissä. Kysymys, joka pyörii mielessäni on että miten saada työelämä ja ammatillinen koulutus lähentymään entisestään. Tai voisiko jopa sanoa ”palaamaan yhteen”?!
Ammatillisella koulutuksen ja työelämän edut tulisi saada yhä enemmän yhteisiksi.
Miten se tehdään? Ei ainakaan yksin puuhastelemalla!