Maanantai, 26.11.2018
Aloitin ensimmäisen varsinaisen työpäiväni noin puoli yhdeksän. Euro-BBW on pienne kävelymatkan päässä hotellilta. Menin ensin tapaamaan Anne Unfridiä, joka on monelle luovilaiselle tuttu. Frau Unfried vastaa Euro BBW:n kv-yhteyksistä. Tapasin myös Melanie Petersin, joka mm. ylläpitää Euro-BBW:n some- kanavia. Frau Unfridin esimies, Angela Schneider kävi myös tervehtimässä.
Sitten siirryimme koulun IT-osastolle, joka on ainakin muutamalle Luovin datanomiopiskelijalle tuttu paikka. Siellä tapasin Reinhard Weides’in, joka on koulun IT- opettajia.
Sitten herr Weides esitteli heidän TVT- opiskelijoiden tiloja. Ne eivät olleet juurikaan muuttuneet kolmessa vuodessa muualla kuin omassa muistissani. Eli hyvä kertaus oli!
Koululla on kolme tietokoneverkkoa. Nämä ovat
- Opetuksen ja hallinnon verkko (vastaa meidän Silmu-verkkoa)
- IT- opiskelijoiden verkko (vastaa Oulun Datari- verkkoa).
Verkko on opetushenkilökunnan ylläpidossa, omassa asianmukaisesti tuuletetussa (tosin ikkunallisessa) tilassa. Verkon liikenne ohjataan Euro-BBW:n verkon pääpaikkaan parin sadan kilometrin päähän, jossa se viedään palomuurin kautta Internetiin. Palomuurissa on suhteellisen tiukka suodatin, joka napaa sivut, jotka sisältävät materiaalia, jota verkkoon ei haluta.Opiskelijaverkon palvelinhuone
- IT- opiskelijoiden laboratorio– verkko. Tästä verkosta on omassa hallinnassa oleva yhteys Internetiin. Opiskelijat voivat testata siinä mm. www-palvelun pystyttämistä ja omien sivujen tekemistä. Yhteys Internetiin toteutetaan langattomalla yhteydellä. Ko. luokasta ei ole mitään yhteyttä koulun muihin verkkoihin ja siellä käsiteltäviä tiedostoja ei saa myöskään muihin verkkoihin siirtää tietoturvasyistä.
Opiskelijoiden labra- eli testausluokka
Pidimme herr Weides’in ja frau Unfried’in kanssa tiiviin työpäivän. Päivän annin voisi tiivistää seuraaviin kohtiin:
- Ennakkovalmistautumisen kehittäminen. Ainakin datanomien osalta opiskelijavaihto on tällä hetkellä ”hyppy kylmään veteen”- tyylinen. Luovin datanomiopiskelijoiden (samoin kuin Euro-BBW:n IT-Specialist-opiskelijoidenkin) vaihdon ennakkosuunnittelua on hankaloittanut mahdollisten tehtävien moninaisuus ja toisaalta oikeiden tehtävien löytäminen kullekin opiskelijalle. Totesimme tarvitsevamme laajempaa yhteydenpitoa ennen vaihtojaksoja.
- Vaihtojakson arviointilomake. Euro-BBW käyttää opiskelijavaihdoissa arviointilomaketta. Lomake on osa heidän laatujärjestelmäänsä. Sen rakenne on muotoutunut useamman vuoden kehitystyönä ja on suunnattu lähinnä yritysmaailmaan. Itse ainakin olen kokenut sen käyttämisen vaativaksi. Mielestäni on vaikea kyetä arvioimaan opiskelijan kannalta oikeudenmukaisesti esim. hänen tekemänsä työn laatua, oppimiskykyään ja luotettavuuttaan 9-10 työpäivän perusteella. Jokainen kohta arvioidaan viisiportaisella asteikolla. Sovimme, että käännän osan Suomessa käytettävistä arviointikriteereistä englanniksi ja arvioimme, voisiko niiden pohjalta tehdä arviointia helpottava apupaperi.
- Yhteinen projekti. Kokeilemme mahdollisuutta aloittaa yhteisprojekti kahden oppilaitoksen opiskelijoiden kanssa. Mukaan tulisi Luovilta tieto- ja viestintätekniikan opiskelijoiden lisäksi tieto- ja tietoliikennetekniikan opiskelijat. Tähän meitä suorastaan kannusta perustutkintojen lähivuosien kehitys. Ideoimme mahdollista hanketta ja pääsimme jo verrattain konkreettisiin tuloksiin!
- Osaamismerkit. Kerroin Luovin ja Ameo- verkoston tekemästä osaamismerkkityöstä. Tämä herätti paljon mielenkiintoa saksalaisten työtovereitteni keskuudessa. Lupasin esitellä sitä tarkemmin viikon aikana.
Koko päivän viettäminen luovaa työtä englantia ja saksaa puhuen oli aika uuvuttava mutta sitäkin mielenkiintoisempi. Huomenna uusi päivä. Bis Morgen dann!