Jännittyneenä starttasin tiistaina 25.6. kesäisestä Suomesta Turkkiin Youth@work konferenssiin. Lämpöä perillä oli reippaasti enemmän kuin kotoSuomessa ja lämpötila ei laskenut päivien aikana alle kahdenkymmenen edes yöllä. Eli hotellin ilmastointi oli hyvä. Tiistaina illalla perille saavuttuani meilllä oli tervetulotilaisuus hotellin katolla uima-altaan reunamilla. Uimaan emme päässeet. Tilaisuudessa oli paikalla järjestäjien edustaja ja tervetuliaisjuomana turkkilaista teetä. Keskiviikkona ohjelma alkoi tiiviinä ja alussa get to know each other- hetki oli hienosti toteutettu. Kun melkein 170 ihmistä on saman asian äärellä ja yhteistyötä tehdään, on hyvä tuntea toisia. Istuimme yhdeksän hengen pöydissä ja työskentely kolmen päivän aikana work shopeissa ja erilaisten teemojen äärellä oli tehokasta, kun tiesi, mistä maasta työskentelytoimijat olivat. Keskiviikko ja torstai työskenneltiin iltaseitsemään asti ja perjantaina illalla oli vapaata aikaa. Torstaina illalla workshoppien jälkeen lähdimme risteilylle Bosporinsalmelle ja näimme suurkaupungin iltavalaistuksessa. Miljoonakaupunki oli kyllä huikea kokemus kaikessa ristiriitaisuudessaan. Kuusitoista miljoonaa ihmistä ja paljon eri tuoksuja ja tapoja, joita ei Suomessa tapaa. Aivoni olivat kaikesta keskustelusta ja kontaktoitumisesta aivan puhki, kun lauantaina 29.6. konferenssi päättyi. Yhteistyökumppaneita tulee varmasti ja kysymyksiä monipuolisesti, kunhan kaikki pääsevät kotimaihinsa ja työt taasen alkavat. Meitä Suomalaisia oli yhdeksän, ja edustin ammatillisia oppilaitoksia ainoana suomalaisena edustajana. Mukana oli toimijoita työllisyyspalveluilta, korkeakoulutaholta, nuorisotoimesta ja ohjaamosta. Lisäksi konferenssissa kävi Euroopan komissiosta, Brysselistä Pirkko Pyörälä, jonka kanssa keskustelin lounaalla ammatillisen erityisoppilaitosten asioista Suomessa.

Tervetuloilta hotellin katolla

Tervetulopuhe kuvina ja tekstinä
Nuorten työllisyys ja siihen liittyvät asiat olivat konferenssin keskiössä. Eri toimijoiden kanssa yhteistyössä mietimme erilaisia vaihtoehtoja ja kerroimme, miten omassa maassamme asioita on hoidettu ja mikä on koettu hyväksi nuorten aktivoimiseksi. Kuulimme alustuksia eri maiden tilanteesta ja tutkimustuloksia nuorten tilanteesta Euroopassa. Keskustelut eri toimijoiden kanssa olivat antoisia ja oli hienoa ja hyvä muistutus siitä, miten ihmiset ovat hyvin samanlaisia kaikkialla. Yhteiskunnalliset asiat ovat kaikilla taustalla ja niihin pyritään vaikuttamaan. Osallistujia oli meidän suomalaisten lisäksi Englannista, Bulgariasta, Kreikasta, Maltalta, Tsekistä,Kosovosta,Puolasta,Makedoniasta,Romaniasta, Espanjasta, Tunisiasta, Ukrainasta, Sloveniasta, Itävallasta, Saksasta, Turkista, Italiasta, Alankomaista, Norjasta, Ranskasta, Belgiasta, Albaniasta, Kroatiasta, Egyptistä, Unkarista ja Bosniasta. Eli huikea määrä konferenssiin oli saatu toimijoita mukaan.
Kokemus oli hieno ja matkasta toivuttuani varmasti syksyllä olen yhteydessä muutamiin toimijoihin. Aika näyttää, mitä tämä tuo tullessaan. Oli hieno kokemus käydä työskentelemässä ulkomailla.

Kaikki päivät dokumentoitiin!

Minareetti iltavalaistuksessa