Sain kutsun osallistua Italiassa järjestettävään DO YOUR MOB nimiseen seminaariin, tapahtuma järjestetään vuosittain kohdekaupunkia vaihdellen. Kuluva vuosi oli kuudes peräkkäinen vuosi seminaarin järjestämiselle. Ohjelmassa painopisteenä oli työelämälähtöinen opiskelu ja erityisopiskelijoiden liikkuvuushankkeet, sen myötä taidot, kokemukset ja kompetenssit, joita opiskelijat kansainvälisiltä liikkuvuusjaksoilta saavat.Seminaari järjestettiin osana Job & Orienta työelämämessuja, jotka olivat valtavat. Saapuessani (suoraan lentokoneesta) seminaaripaikalle torstaina, hämmästyin kun yhtäkkiä olinkin keskellä tuhansia opiskelijoita ja erilaisia ammattien esittelypisteitä. Raivasin tieni väkijoukon läpi suureen messuhalliin, jonka yläkerrassa DO YOUR MOB- seminaari oli juuri alkanut.Seminaarin esittelijöistä suurin osa puhui italiaksi, täten sain ilmoittautumispisteeltä korvanapit, joista kuuntelin samanaikaiskäännöstä englanniksi. Vänkä kakofoninen kokemus, kun toisella korvalla kuulet italiaa, ja toiseen korvaan kaikki kääntyy englanniksi.

Messuhumua ulkoalueilla, taustalla näkyvät hallit olivat täynnä erilaisia ammattiala- ja yritysesittelyjä..

Seminaariohjelma oli esitteissäkin päiväkohtaisesti kaksikielinen
Torstain (30.11.) puhujien pääsanoma paikallaolleille italiaisille virkamiehille oli ERASMUS+ hankkeiden tärkeys, se miten liikkuvuusjaksot parantavat opiskelijoiden työelämätaitoja sekä antavat arvokkaita kokemuksia ja lisäävät vuorovaikutustaitoja. Työpaja-osuus iltapäivällä oli mielenkiintoinen, sattuikin niin että suomalainen Miika Kekki oli ohjaamassa työpajaa. Aiheena oli mentorointi (Mentoring and work based learning), mitä on hyvä mentorointi, millainen on hyvä mentori ja mitä mentoroinnissa on tärkeä ottaa huomioon. Jännittävä miten erilaisia näkökulmia, ja toisaalta myös yhtymäkohtia voidaan löytää pienryhmätyöskentelyssä muiden eurooppalaisten kanssa. Jokaisella osallistujalla oli kuitenkin jonkinmoinen kosketuspinta ERASMUS+ hanketoimintaan, jonka myötä yhteiset haasteet ja onnistumiset myös mentoroinnin näkökulmasta oli helppoa löytää. Toisaalta, erilaiset lähestymistavat oli selkeästi huomattavissa, keskustellessamme mitä on hyvä mentorointi, mietin itse ensimmäisenä ohjattavaa/ opiskelijaa, mentoroinnin vuorovaikutussuhdetta. Ohjattavan/ opiskelijan kohtaamista, tuntemista ja kuulemista, kun taas osa ryhmäläisistä hahmotti asiaa puhtaasti, arvioinnin, tuloksen ja mittareiden näkökulmasta. Mitä mentori on ilman ohjattavaa? Voiko mentorointi olla laadukasta, jos itseohjausprosessin fokus on ohjattavan lähtökohtien ulkopuolella? ..Kuten sanottua, mielenkiintoisia keskusteluja!
Toinen (1.12.) seminaaripäivä alkoi työpajoilla, ja päättyi seminaariosuuteen. Toisen työpajan aiheena oli Transnational mobility and soft skills, jossa alustajina toimivat italialainen asiantuntija Maria Concetta (expert of learning process in transnational mobility and scientific councelor of GORES) ja brittiläinen Marcus Miller (director ReyEurope). Työpajan alustuksissa oli paljon itselleni ammatillisesti tuttua asiaa, kävimme keskustelua kompentessi-osaamisesta, saavutettujen kompetenssien tunnustamista ja tunnistamista sekä kansainvälisten hanketoiminnan käytäntöjä.
Iltapäivän seminaariosuudessa oli puheenvuoroja onnistuneista liikkuvuushankkeista, oli hienoa nähdä opiskelijoitakin kertomassa kokemuksiaan. Sitten olikin aika omalle puheenvuorolleni, esittelin Luovia sekä kansainvälistä toimintaa. Jännittävät paikat, mutta kiitoksista päätellen suoriuduin kunnialla tehtävästä. Tilaisuuden päätteeksi hankkeissa liikkuneet opiskelijat saivat juhlallisesti vastaanottaa Europass- liikkvuustodistukset Scuola Centrale Formazionen johdon myöntämänä. Onnellisia ja ylpeitä opiskelijoita, sekä tyytyväinen seminaarikansa!

Ryhmämme pohti solmukohtia ja parannuksia EU-tasolla liikkuvuushankkeiden osalta. Pidin huolta, että ajatus säilyy kirkkaana, tarjoilin ryhmälle suomalaista suklaata!

Työpajojen antia opiskelijaliikkuvuusprosessin osalta

Oma puheenvuoroni

Iloinen Europassien jako opiskelijoille
Miia Tolonen
Kansainvälisyysassistentti