Eskareiden kanssa saatiin Äitienpäiväleivokset hoidettua
Aurinkorannikon suomalainen koulu
Opiskelijoita n. 400, esikoululaisista lukiolaisiin
Työelämäjaksolla olija ja paikan pääkokki ja vastaavahoitaja Marjo
Lounaalla paellaa
Keittiö, dieetit, salaatit ja Marjon konttori
Astiahuolto pelaa, vaikka ei olekaan tunnelikonetta ja astioita on vain alle sadalle
Asiakaspaikkoja n.60, mutta ulkonahan voi odottaa
Ruokalista ja todella tarkka ruokailun ajoitus mahdollistaa sujuvan ruokailun
Lukion kahvila sopisi myös opiskelijan kahvilapalveluiden näyttöpaikaksi, Elena on siinä hyvin mukana
Työelämäjakso Fuengirolassa takana ja kotiin palattu.
Kokemuksena työelämäjakso oli mielestäni onnistunut ja antoi uusia ajatuksia ja lisäsi ammatillista osaamista sekä Espanjalaista ruokakulttuurin tuntemusta.
Työpaikkana ollut oppilaitos antoi kuvan paikallisen ruokahuollon toiminnasta ja kansainvälisestä yhteistyöstä. Oppilaitoksessa työskenteli paljon suomalaista opetushenkilökuntaa ja keittiölläkin pärjäsi suomen kielellä. Ruokahuollossa toimi myös kaksi espanjalaista ja yksi brasilialainen, joten yhteinen kieli oli espanja.
Keittiö oli alun perin suunniteltu noin sadalle asiakkaalle, joten varustelu ja asiakastilat olivat suhteellisen pienet ja paineita tuotti jatkuvasti kasvava asiakasmäärä. Muutoksia onkin luvassa mm. uuden oppilaitoksen suunnittelu on käynnissä ja piirustuksia tulevan keittiön osalta pohdittiin yhdessä keittiön vastaavan Marjon kanssa. Marjon siirtyminen eläkkeelle syksyllä on myös muutoksia aiheuttava tekijä. Hänen tilalleen valittiin kaksi uutta työntekijää, jotta työmäärää saadaan jaettua.
Ruokapalveluissa on ollut mukana työssäoppijoita suomalaisista kouluista ja he ovat myös antaneet ammattiosaamisen näyttöjä. Oppilaitos soveltuu alamme työssäoppimispaikaksi mm. palvelu- ja jakelukeittiön tutkinnonosaan sekä kahvilapalveluiden suorittamiseen. Ruoka tehdään keittiöllä alusta alkaen itse ja tuotteet pilkotaan käsin, joten esivalmistelutehtäviä on paljon, toisin kuin Suomessa, jossa on siirrytty pitkälle jalostettuihin raaka-aineisiin. Koska asiakaskunta on suurimmalta osin suomalaisia, on suomalaisten työssäoppijoiden helpompi työskennellä siellä eikä kielivaatimukset tule esteeksi.
Oppilaitoksessa opiskeli eri-ikäisiä lapsia ja nuoria eskarista-lukioon suomalaisen opetussuunnitelman mukaisesti, tosin heillä oli lukukausimaksu n.1900 € Ammatillista koulutusta ei suomenkielellä juurikaan ole, joten koulun opiskelijat siirtyvät usein suorittamaan niitä Suomeen ja palaavat sitten ehkä työskentelemään alan työpaikkoihin Espanjaan. Fuengirolassa on todella paljon suomalaisten pitämiä ruokapaikkoja ja lähes kaikista löytyy suomalaisia työntekijöitä, mikä helpottaa kielitaidon osalta. Ruokailuajat ja työajat eivät välttämättä ole samat kuin Suomessa, johtuen paikallista tavoista ja tottumuksista. Yleensä päivisin syödään omia eväitä tai käydään paikallisissa ravintoloissa, joten lounasbuffetit, työpaikkaruokala ja koulujen ruokalat eivät ole yleisiä. Päivällinen nautitaan yleensä vasta kahdeksan jälkeen. Viikonloppuisin kokoonnutaan yleensä sukulaisten ja ystävien yhteisiin ruokatapahtumiin.
Suomessa ruokapaikkojen laitekanta on huomattavasti kehittyneempää, raaka-aineiden valmiusaste ja saatavuus erilainen (valmiiksi pilkotut tuotteet, kypsät lihat ja teollisuuden valmistamat tuotteet), noutopöydät.
Työelämäjakso kehitti näkemyksiä eri raaka-aineiden hyödyntämiseen, uusien tuotteiden käsittelyyn, paikallisiin ruokailu- ja tapatottumuksiin, asiakaspalvelun ja työyhteisön toiminnan merkitykseen, toimintojen suunnitteluun ja aikatauluihin. Myös atk-taidot kehittyivät blogin, kuvasiirtojen ja nettiyhteyksien luomisessa. (Olisi hyvä saada pientä preppausta ennen reissua näihin asioihin, kun kohdemaassa apu saattaa olla kaukana ja yhteydet eivät aina toimi)
Ruokailuun tullessa, varsinkin pienemmät opiskelijat sanoivat yhteen ääneen ”Hyvää päivää Marjo-kokki ja muu henkilökunta”. He myös kiittivät lähtiessään lounaasta. Meillä tällainen käytäntö taitaa olla katoavaa kansanperinnettä; käydään vaan syömässä, ei tiedetä ketä palvellaan ja kuka palveli. Voisikohan tämän tapaista huomioimista jotenkin saada lisättyä työyhteisömme palveluissa ja asiakaskontakteissa.
HOLA Kari
PS. Joitakin kuvia löytyy lisää myös tapahtumat osiosta ja mikäli haluat lisätietoja ko.paikasta ota yhteyttä.