Vaihtojaksoni Leidenissä alkaa olla puolivälissä. Viikko on sujunut keskustellen ja vaihtaen tietoja hollantilaisten ammattilaisten kanssa. Käsiteltäviä aiheita on ollut paljon. Olemme muun muassa vertailleet suomalaisen ja hollantilaisen koulutussysteemin eroja, tutkineet sisäistä sekä ulkoista viestintää, sosiaalisen median käyttöä organisaatioissamme sekä markkinointia yleensä.
MboRijnlandin viestintätiimiin kuuluu kaikkiaan 27 ihmistä. Heidän roolinsa vaihtelee eri alojen yksiköiden viestintäasiantuntijoista nettisivujen kehitykseen. Vuosi sitten tapahtuneen fuusion myötä organisaation viestintä on entistä suuremmassakin murroksessa. Keskustelukulttuuri on onneksi kohtuullisen välitön, mikä murtaa raja-aitoja ja rohkaisee henkilöstöä pyytämään apua viestinnällisiin ongelmiinsa. Sisäisessä viestinnässä käytetään paljon intranettiä, jonne tuotetaan sisältöä läpi organisaation.
Markkinointiviestinnässä videon rooli kasvaa koko ajan. Videot ovat informatiivisia ja opiskelijavetoisia. Erityisesti koulutuskokeilusta tehdyt videot ovat saaneet kiitosta. Maksettua markkinointiviestintää sosiaalisessa mediassa mboRijnland on käyttänyt Youtubessa hyvällä menestyksellä. Luovin malli sosiaalisen median sisällöntuotannosta herätti mielenkiintoa. Meillä sisältöä tuotetaan muiden töiden ohessa ympäri Suomen. Näin Luovin arkea ja juhlaa saadaan tuotua esille tasaisesti jokaiselta opiskelupaikkakunnalta avoimesti ja aidosti. Sosiaalisen median strategia on tällä hetkellä mboRijnlandissa kovasti työn alla.

MboRijnlandin päärakennus Leidenissä ei tahdo mahtua yhteen kuvaan. A ja B talot yhdistää sillat, joihin ei kuitenkaan pääse joka kerroksesta
Tiistai-illan käytin Rotterdamin visiittiin. Pienen junasekoilun, josta vastuussa oli itseni lisäksi myös paikallinen VR, pääsin vihdoin perille. Kaiken mennessä putkeen Leidenistä pääsee Rotterdamiin noin neljässäkymmenessä minuutissa. Amsterdamista Rotterdamiin junailee noin tunnissa.
Rotterdam on huippumoderni kaupunki, josta löytyy Euroopan suurin satama. Vanhojen toisessa maailmansodassa tuhoutuneiden talojen tilalle on rakennettu hulppeita pilvenpiirtäjiä, joita töllistellessä saa itseltään niskat jumiin. Kaupunki poikkeaa siis infrastruktuuriltaan suuresti paitsi Leidenistä, myös Amsterdamista (kuulemma. A’damissa, kun en vielä ole käynyt). Mikäli merenkulku ja moderni arkkitehtuuri kiinnostavat, Rotterdamissa riittää nähtävää. Päiväseltään ehdin katsella hienoa kauppahallia (Markthall), outoja kuutiotaloja sekä kävellä kaupungin eteläpuolelle Erasmus-siltaa pitkin. Siltaa ei ole nimetty EU-rahoitteisen koulutusliikkuvuusohjelman mukaan, vaan hollantilaisen renesanssin ajan ajattelijan Desiderius Erasmus Rotterdamilaisen kunniaksi. Silta on kaupungin kuuluisin nähtävyys, mutta ei itselleni aiheuttanut suurempia säväyksiä. Ympäröivä kaupunki ja Niuwe Maas -joki näyttää kuitenkin sillalta katsottuna todella upealta.

Rotterdamin kuutiotalot ovat pääosin asuinkäytössä.
Vaihtojaksoa on jäljellä vielä kaksi päivää. Ohjelmassa on ainakin pyöräretki Leidenissä sekä tutustuminen paikalliseen ammattikorkeakouluun.